Tuesday, 10 January 2012

TaSniM DaH SeKoLaH

Salam semua..

Dah seminggu berlalu baru nak hapdet hehe..bunyik macamla masuk Sekolah Rendah..walhal masuk Tabika Kemas je pun..hikhik..kalau ikutkan Tasnim ni baru je 3 tahun baru celebrate bezday 22 Disember 2011 tahun lepas..ikut tahun pulak tahun ni diye empat tahunlakan..besela projek awal tahun dapatla hujung tahun..samalah Adam pun..hehe..walaupun tau diye tecik lagi dan paling muda dalam kelas nanti kitorang memang nak juga sekolahkan diye..disamping nak dia belajar dan berdikari dapatla juga diye menambah kenalan sebagai persediaan untuk masuk pra sekolah nanti takdelah diye takut sangat dan terkejut jumpa orang nanti..sebabnya kitorang je yang tau macam mana perangai diye ni..:)

Tasnim ni agak garang dan ciwek sket..kalau  diye nak sesuatu tak dipenuhi berguling dan menangislah diye kat situ juga..janganlah nak membantah melawan diye pasti menang apapun..wohoo..jangan tak tau sepupu2 lelaki yang lebih besar dari diye pun dah banyak kali kena tampar dengan Tasnim..dalam garang2 pun ramai juga suka usik dan nak berkawan dengan diye..ada bio aura sket si Tasnim ni..(baru ku tau ikut sape diye ni) ngehngeh..kesian tau anak2 buah saya jadi mangsa..banyak dah suar baju Ben 10 Upin Ipin yang jadi hak milik harta sepencarian kalau diye berkenan terpaksala rela hati dorang mengalah..huhu..acik mintak maaf ye korang bagi pihak Tasnim..:)


1st day sekolah aritu (Rabu lepas) pagi2 dah kejut bangun suh mandi..diye pun mandi la sebabnya bukan diye tau pun nak ke sekolah..adegan nangis2 tu beselah pagi2 ngantuk lagi dah disuruh mandi selalunya masuk kereta tido lagi..mandi kat rumah nenek (pengasuh)..skg ni pukul 6.30 dah kena kejut mandi..kalau tak lambat la pulak saya dan hubby nak gi koje nanti..apapun haritu kitorang gi thumbprint dulu sebelum gi sekolah tasnim..kasi makan puas2..layanan pun tahap lima bintang la..nak apa turutkan je..

Nasi goreng sambal kerang telur goreng di Kedai Ceria ni
memang membuatkan pagi saya betul2 ceria..
mood Tasnim pun seceria nama kedai makan ni..
harap2 begitulah moodnya sampai ke sekolah nanti..


Sebelum hantar si Tasnim kami hantar si Adam dulu..sekolah ngan rumah pengasuh pun tak jauh sangat jadi senangla balik sekolah tengahari terus hantar ke rumah pengasuh..

Kan dah kata..memang nangis kaw2nya pagi tu..baru sampai pintu pagar dah meronta2..
abah..abah..abah..ayat tu jelah yang kuar dari mulut diye..memang anak abah betul..


Tapi sempat agi tu babai abah..babai abah..
sambil berjujuran airmata..
ish sedih pulak tengok masa ni..macam tak sanggup je nak tinggalkan..tapi cikgu tu pulak suh tinggalkan biar diye handle..kitorang pun jengukla dari jauh kut tingkap..tengok kat dalam dah takde rupanya melekat kat gril goncang gril pintu tu macam nak roboh tabika tu kahkah..tasnim tasnim..mau tak gelak mak bapak lain tengok gelagat tasnim..sambil menjerit abah tolong kakak..kakak nak kut abah work..abah tolongggg..sakit pinggang cikgu tu agaknya main kejar2 ngan tasnim..nasibla cikgu hari pertama dah diuji dapat anak murid yang hyperactive macam tasnim..

Oh ye baju sekolah tasnim tak dapat lagi so diye pakai baju bese jelah..suh pakai baju kurung tak berenti nangisnya pulak rimas lah tak celeca lah banyakla alasannya..

Hari pertama tu memang tak sangka sangat..balik dari school nampak banyak sangat perubahan dalam diri diye..elokla pulak masa time balik tu diye tak nangis sikitpun..laju je mulut diye bercerita kat nenek (pengasuh) dia belajar apa kat school..pastu diye tunjuk hasil kerja diye kaler2 kat roket yang cikgu diye buatkan..bangga sangat rasanya bila dia tunjuk roket tu pastu elok je diye simpan kat dalam beg..nampak sangat perubahan walaupun baru hari pertama..berbungala sangat hati mama ni..

Masuk kete je mesti tido..

Bagi memujuk dan memuaskan hati si tasnim Ahad tadi kami kuarlah bawak si Tasnim beli barang school diye..kaler, pensel, baju, buku colour lah macam2 nak bagi mood diye hapy nak gi school..sambil tu beli barang dapur la sekali dah alang2 kuarkan..

Memang pantang nampak beskal diye ni mesti nak try sume yang ade kat situ..





Makanlah sepuas puasnya..
hari ni memang hari untuk tasnim pun hehe..





Memalu lak si Adam ni..main cak cak pulak..
susah betul nak tangkap gambo diye..

Cepatla abah..ewahh..kemain lagi..

Beg sekolah Ben 10..

Pensel ni pun diye yang pilih tau..

 Dah dapat topi ngan jam Ben 10 sengihla sampai ke
telinga tah ape pesen la tasnim ni..
orang len sibuk Princess..pakai gaun bagai
Ben 10 gak menjadi pilihan..asal mau sekolah ikutkan jelah kehendak si penghibur dan pengarang jantung mama ni..

3 comments:

Shibam Jelita said...

Ben 10 pun Ben 10 lah Tasnim oiiii, janji pi sekolah kan kan kan

Myra Amira said...

alahai tasnim... huhuhu <3

Mamatasnim said...

hmm..penuh mainan ben 10 je kak shibam kat umah tu..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...