Tuesday, 6 September 2011

AiDiLfiTri 2011 - PaRt 1

Assalamualaikum.
Wah seronok betul raya saya tahun ni..sangat
meriah dapat berjumpa saudara mara dan
sahabat2 lama saya. 

Mood raya yang masih membuak2 tak habis lagi
walau dah masuk minggu kedua raya.
Tahap kemalasan yang tinggi ditambah kesibukan yang
melampau membantutkan mood saya nak menghapdet..
Baru berkesempatan nak meng upload pic2 
raya yang banyak tu. Sebelum ni skodeng
pic raya blog2 yang rajin menghapdet..

Sangat sibuk sepanjang minggu raya..sibuk 
melayan saudara mara yang datang berkunjung
ke rumah yang tak putus2.
sibuk di dapur memasak dan membasuh pinggan mangkuk 
untuk tetamu yang datang. Walaupun sibuk sempat
juga kami beraya membalas kunjungan.

Baraan kampung pada hari raya pertama dan kedua
acara tradisi setiap tahun memeriahkan lagi sambutan Syawal.
Puas rasanya seminggu cuti beraya di kampung.
Memandangkan saya dan Hubby satu kampung 
sangat mudah bagi kami untuk bergerak
kesana kemari..pagi raya di rumah mertua
petang raya di rumah saya. Tak yah dah gaduh2
nak beraya kat mane..

tula pulak untungnya dapat satu kampung
satu sekolah
satu kelas masa form six
satu rumah (semestinyala dah kawin)
satu tempat keje lagi lain department je..
tapi still leh skodeng2 lagi hehe..



Kampung halaman saya
Parit 2 Sungai Besar Sabak Bernam




Jala ikan abah yang dikait sendiri.



- Ronda2 di pekan Sungai Besar Sabak Bernam
dua hari sebelum raya.

Tak sah rasanya lau tak turun ke Pekan Sungai Besar
menjelang raya sangat meriah disana sini. Pekan Sungai Besar
yang jadi tumpuan anak2 desa yang
berhijrah ke kota turun menyopping 
di saat2 akhir bagi melengkapkan persiapan sambutan Aidilfitri. 

Pakaian, tudung2,  kuih muih yang dilelong
sangat murah malam raya
membuatkan Pekan Sungai Besar sibuk seperti di Kuala Lumpur.
Pergilah malam raya di Sungai Besar tahun depan lau tak caya..:)









- Sehari sebelum raya di Rumah Mertua 

Oleh kerana ibu mertua sakit. Juadah raya tahun ini
disediakan oleh bapa mertua. Hasil tangan bapa mertua lagi
kick dari hasil tangan saya. Tahun ni baru saya belajar membuat 
Rendang Ayam Resepi Kampar dan
Masak Ompok dari bapa mertua.

 Dah jadi tradisi bagi family Hubby makan Rendang dan Ompok.
Resepi turun temurun Kampar Indonesia yang rasanya lain
dari yang lain..berbanding masakan family saya
yang berketurunan banjar..sangat meriah menu2nya apabila disatukan.

Bahan2 untuk membuat Rendang Ayam 
Resepi Kampar.


Bahan2 untuk Daging Masak Ompok 
Resepi Kampar.



Tidak menggunakan minyak walaupun setitik.
Bahan2 diatas yang telah dikisar digaul bersama ayam.
Wah dah macam blog resepi masakan pulak hehe..

Bekas Chef Kapal (bapa mertua) sedang sibuk di dapur..
anak2 yang turut membantu..
saya..sibuk menyenap gambar..hehe..
tolong jugak tau..:)


Menu pagi raya di rumah Mertua

- Rendang Ayam resepi Kampar
- Daging Masak Ompok resepi Kampar
- Kuah Kacang
- Ketupat Nasi dan Pulut.


Menu pagi raya di rumah Saya.
- Ayam Masak Merah
- Rendang Kerang.
- Rendang Ayam
- Kuah Kacang
- Ketupat Nasi, Pulut dan Lontong 

Pic2 menu juadah lupa nak snap sibuk
melayan Adam ngan Tasnim..


- Gambar family kecil saya di pagi Raya

Hanya 1/2 jam baju kurung Tasnim tersarung di badan..
kemudian baju Upin Ipin juga menjadi pilihan Tasnim
kuat betul penangan Upin Ipin ni
alahai Tasnim..nasib baik la sempat snap 
pic satu family sedondon merah..



Banyak lagi pic raya saya yang belum di upload.
terlalu banyak sampai penin nak pilih hehe.

Ok sampai sini je..
sambung part 2 nanti..
main part2 la pulak hehe..













6 comments:

yana halim said...

kulihat meraaahhhh.....hehe

KSWSK said...

lau raya je umah akk sure jem..mlm raya siap jln kaki lg g sg beso tu ha

LYAfrina said...

smbut raya kt kmpung mmg best & myeronokkan...

wooowww..sedondon dgn tema oren..sgt2 cantik :-)
suke tgk

blum tlewat nk ucap:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Mamatasnim said...

k yana: semestinya merah hehe..:)
KSWSK :Akak parking punyala jauhkan memang jem teruk tiap malam raya..senang naik moto lagi gi kak anak2 tinggal kat umah hehe..

Mamatasnim said...

LYAfrina tq singgah n komen..:)
Memang sonok sangat beraya di kampung suasana raya lagi terasa di kampung..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..:)

Odah / Kak. Ude said...

akk blik bgn datok singgah bazar sg.besar beli kuih udang sudip beso...sedap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...